Čo prináša jeseň ?

Oslávte jeseň v našom Starom Dobrom Mexiku

U nás v Starom Dobrom Mexiku používame najmä lokálne suroviny a menu je pripravované na základe sezóny. Snažíme sa podporovať miestnych farmárov a podnikateľov, od ktorých kupujeme suroviny na prípravu tých najlepších jedál. Posun z leta do jesene je ideálnym obdobím na predstavenie sezónnych zmien menu, s využitím výhody miestnej úrody a chovu.

Snažíme sa celoročne využívať sezónnu zeleninu a mäso, nakoľko je to jednoduchšie, a hlavne čerstvé miestne potraviny chutia lepšie, sú lacnejšie a poskytujú lepšiu výživu ako potraviny dodávané zo zahraničia.

Na začiatku jesene na Slovensku prežívame tradíciu kačacích a husacích slávností. Táto viac ako 100-ročná tradícia je známa v mnohých dedinách a mestách po celom Slovensku, no najmä v okolí Malokarpatskej vínnej cesty. Táto gurmánska sezóna sa tradične začína posledným augustovým víkendom a trvá od septembra až do decembra.

História slávností

Počas hospodárskej krízy ženy poľnohospodárov potrebovali novú stratégiu na prilákanie väčšieho počtu zákazníkov, a tak začali tieto chutné vtáky predávať už aj pečené, a nielen ako surové mäso. Spočiatku cestovali na miestne trhy v okolí dediny, kde ponúkali svoj tovar. Zákazníci však chceli mať čerstvé a teplé mäso a boli ochotní cestovať do samotnej dediny, aby ho dostali. Podnikavé ženy v domácnosti čakali na okraji dediny a odvádzali zákazníkov do svojich domovov, aby im ponúkli slávnostné špeciality.

V súčasnosti už nemusíte navštevovať domácnosti chovateľov, ale chutnú kačacinu a husacinu si môžete vychutnať v útulnej atmosfére nášho Starého Dobrého Mexika.

Prezradíme vám, že pre vás pripravujeme nové alacarte menu už čoskoro.