Tradičné Vianoce bez šarišskej kapustnice ?

Vianoce sú najmä o spoločne strávenom čase v kruhu najbližších, ale aj o celkovej vianočnej atmosfére a v neposlednom rade o tradičnom a chutnom jedle. Typickým pokrmom počas vianočných sviatkov je vyprážaný kapor so zemiakovým šalátom. V klasickom zemiakovom šaláte s majonézou sa však v dnešnej dobe sa dá majonéza nahradiť zdravšími alternatívami ako sú jogurt, kyslá smotana, či sójová tatárska omáčka. Okrem vianočného kapra sú v slovenských domácnostiach v súčasnosti obľúbené aj ďalšie sladkovodné ryby ako zubáč alebo štuka, vhodné na prípravu na pare.

K Vianociam neodmysliteľne patrí kapustnica, ktorá tiež patrí k tradičným vianočným jedlám. Je to veľmi osobitá záležitosť, každá rodina do nej pridáva svoje malé tajné prísady, aby to bola práve tá „ich“ kapustnica. Recepty na prípravu kapustnice sa líšia aj podľa regiónov. My vám nižšie ponúkame recept od nášho šéfkuchára Gorazda Stančáka:

Štedrovečerná šarišská kapustnica

Na jej prípravu potrebujeme tieto ingrediencie:

  • cibuľa,
  • cesnak,
  • domáca kvasená kapusta,
  • domáca údená klobása,
  • domáca neúdená klobása,
  • sušené huby,
  • bravčová masť,
  • hladká múka,
  • soľ,
  • celé čierne korenie.

Postup prípravy:

Na bravčovej masti si orestujeme cibuľu a cesnak, pridáme posekanú kvasenú kapustu aj s juchou (šťava z kvasenej kapusty). Pridáme údené aj neúdené klobásy, osolíme, okoreníme a doplníme vodou. Sušené huby si prevaríme samostatne v čistej vode. Huby po prevarení a zmäknutí pridáme do kapustnice a ďalej varíme. Pred dovarením si z bravčovej masti, hladkej múky a nastrúhaného cesnaku pripravíme zápražku, ktorou kapustnicu zapražíme. Nie zahustíme, len zapražíme, čo kapustnici dodá príjemnú chuť a vôňu, a taktiež zvýrazní chuť ostatných surovín. Podávame s papcúnom (mrvenica), ktorý si jednoducho pripravíme z rezancového cesta (hrubá múka a domáce vajíčka).

Po dobrom a chutnom jedle v kruhu priateľov a rodiny sa nám žiada niečo sladké, preto vám na inšpiráciu ponúkame recept na tradičné vianočné perníky. Tie, okrem toho, že skvelo chutia, poslúžia aj ako dekorácia a naplnia váš domov svojou úžasnou vôňou.

 

Tradičné vianočné perníky

Ingrediencie:

  • 250 g práškový cukor,
  • 650 g hladká múka 00 extra špeciál,
  • 3 ks vajíčka,
  • 100 g včelí med,
  • 1 ks perníkové korenie,
  • 250 g palmarín,
  • 1 PL sódy bikarbóny,
  • 1 ČL kakaa.

Postup prípravy:

Pripravené cesto necháme odležať 24 hodín vo vrecúšku. Pečieme 4 minúty na 180 °C. Polevu na zdobenie  pripravíme zmiešaním 1 ks bielka so 130g práškového cukru.

Prajeme vám krásne Vianoce v kruhu najbližších.